Инициативен комитет "Беля Не" - представляван от Мария Капон

Защо сме против построяването на АЕЦ "Белене"Какво се случва:
Мнозина решиха, че въпросът е приключен след решението на кабинета и на Народното събрание за прекратяване на този проект. Но това не се оказа така. Не след дълго, очевидно след добра финансова и политическа подготовка, БСП и свързани с нея присъдружни организации отново вдигнаха темата в обществения фокус. Слушахме няколко месечен плач за съдбата на ядрената ни енергетика. Станахме свидетели на десетки интервюта на политици от БСП и на лица, свързани с руския икономически проект по националните медии. Не само това, но и в страната бе организирана мащабна подписка за насрочване на референдум, която галеше ушите на обществото с рефрена, че това е негово демократично право. Става дума за гигантска манипулация, в която на обществото се предлагат част от аргументите, някой от фактите, отбрани истини и неистини, които целят да се формира фалшив патриотизъм на основата на един грабителски проект. На населението се внушава дори, че ще остане без електричество или че ще се наложи да внасяме ток от съседни страни. Смятаме, че е важно, особено с оглед на един референдум, обществото да чуе обективната истина, преди да е станало твърде късно и преди да са подведени много хора.

Какво ни се предлага?
1/  По-скъп ток - Ток, който ще е 4-5 пъти по-скъп от този на АЕЦ „Козлодуй”. Това е солидна гаранция, че всички цени на потребителските стоки ще тръгнат нагоре. Т.е. от нас се иска да платим десетки милиарди и в резултат да си гарантираме по-скъпи стоки, по-скъпи услуги и по-труден живот. И някой да може да си прибере комисионните.

2/ Стар реактор - Глашатаите на енергийната ни зависимост от Русия мълчат, че реакторът, предвиден за „Белене”, е модел от 1992 г. Ако социалистите решат да го строят с помощта на Москва, докато се построи и пусне в експлоатация той ще е вече на 30 г. Кой в България е готов да се подложи и да поеме този риск? Гарантира ни се 100 % енергийна зависимост от Русия. Чухме го ясно и в интервюто на бившия президент Първанов. За газа вече плащаме 8 пъти повече, отколкото в Съединените щати. Може би някой от вас ще си спомнят как ненадейно и предсрочно г-н Овчаров подписа договорите за доставка на газ на по-висока цена, далеч преди да са изтекли.

3/ Финансова катастрофа - На България се предлага един референдум, който да прехвърли отговорността върху гражданите за една минута да решат въпрос, който политиците отказват да решат в продължение на повече от 30 години. При днешното финансово състояние на България, подобен разход от над 20 млрд. лева, по оптимистичната оценка на HSBC, ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа. Две вече имахме и те носят имената на Aндрей Луканов и Жан Виденов. Сякаш по ирония на съдбата, представителите на социалистическата партия винаги намират форма и начин да подтикнат страната в тази посока.

Заключение:
– Очевидните факти сочат, че многократно по-скъпото изследване за „Белене” не доведе нито един инвеститор и „Белене” се оказа провал.
–Другото, което търсят чуждите инвеститори, и което очевидно не можа България да предложи в лицето на червената
ядрена върхушка е контрол, за да не се краде. В противен случай западни инвеститори в такива проекти не влизат и не инвестират.
– За всички трябва да е ясно, че този проект е погълнал повече от 1 млрд. лева, срещукоето не сме получили нищо!!!

Мария Капон: АЕЦ "Белене" струва колкото фалита на България  

Дата: 22 Януари 2013 Автор: 24 часа3 дни преди националния референдум за развитието на ядрената енергетика в България "24 часа" зададе 10 еднакви ключови въпроса на Мария Капон от ЕНП, която представлява инициативен комитет "БеляНЕ", и на Румен Овчаров от БСП, който защитава строежа на новата централа.

1. Колко струва "Белене"?
2. Лицензиран ли е проектът?
3. За колко време ще има възвръщаемост на инвестицията в "Белене" и при каква цена на тока?
4. Кое поколение е реакторът за "Белене"?
5. Колко ще струва отвеждащата инфраструктура към централата?
6. За колко време може да се построи новата централа, ако строежът започне днес?
Мария Капон: АЕЦ "Белене" струва колкото фалита на България

1. Една от най-големите банки в света HSBC - със световна репутация, една от най-големите енергийни компании в Европа - RWE, както и бившият заместник-министър на енергетиката в 5 правителства на Русия Булат Нигматулин, дават цена от приблизително 21-22 млрд. лева.Скромното ми мнение е, че цената може да се окаже и по-висока, предвид повишаващите се критерии в рамките на ЕС по отношение на технологиите и сигурността. Това може да ни накара да доплащаме за модернизации на един стар проект и цената да се окаже още по-голяма. С две думи: "Белене" струва толкова, колкото фалита на България.
2. Липсва пълен технически проект. Има много празноти, които така и не са изчистени за изминалите 6 години. Проектът "Белене" няма лиценз и съответно не може да се строи. Не бива да се бърка площадката с проекта за централата. Този проект е остарял и ще бъдем виновни и към внуците си, ако им го дадем в наследство.
3. Въпросът е донякъде спекулативен, защото съвсем скоро и в България ще стане ясно, че цената на тока, както при много други стоки, се определя от пазара, а не от това колко са решили да изхарчат група хора от народните пари. Защото случаят с "Белене" е точно такъв.
А иначе, ако печели по 50 млн. лв. годишно, както е сега "Козлодуй", и ако се сложат лихвите на тези 22 млрд. лв., то заемът ще има да се изплаща поне 50 - 60 години, колкото е животът на реакторите. Апропо, "Козлодуй" никога не е изплащал парите, с които е построен.
Обикновено той е работил на себестойност. Дългът по него е превърнат в държавен и после изплатен от държавата, а не от "Козлодуй". Така че бремето и на този дълг ще легне върху нашите плещи, но в този размер ще ни пречупи.
4. Малко по-добро от второ поколение. Такова беше и становището на директорката на "Арева" Ан Льовержон (най-голямата ядрена компания в света), която беше в България преди година и половина. Реакторът на беленския проект е разположен между 16-ия и 36-ия метър. Всички реактори от трето поколение, дори и по-новият руски МИР 1200, имат център на тежестта на кота 0, за да има земетръсоустойчивост.
Има и много други показатели, по които поостарелият проект АЕС 92 се различава от най-модерните технологии на поколение 3+. Който иска да развива модерна ядрена енергетика в България, трябва да мисли за това поколение.
5. В случая с "Белене" около 1 млрд. и 200 млн. евро. В случая с "Козлодуй" - около половин милиард лева. Разликата е доста съществена в полза на "Козлодуй".
6. Ако някой е решил да зароби България и започне строеж утре на беленския гьол при издаден лиценз и подписан договор, ще му трябват поне 62 месеца от реалното започване. Американският реактор от поколение 3+ се строи за между 40 и 48 месеца. Това е не само по-висока технология, но и по-бърз и по-евтин строеж.
7. Честният отговор е - никак. Това е лабораторно упражнение по документи, което някой се опита да направи, а при липса на пълен технически проект, какъвто е случаят с "Белене", дори и това няма как да се случи.
8. Защото е остаряла, нискотехнологична, нископроизводителна, ще изисква много ремонти. Неядрената част на проекта "Белене" е по-лоша от това, което отдавна имаме в 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Вие си дайте сметка за какво става дума.
9. За 5-и блок - след 2017 г. бройте още 20 г. А за 6-и - след 2021 г. също още 20 години.
10. Това е сложен въпрос, който изисква много прецизни сметки. По-добре е платеното оборудване да се продаде на трета страна, като Виетнам, и да започнем 7-и блок на чисто с еднородна, модерна технология. Заедно с това е важно държавата да направи пълна ревизия на плащанията и да види какво е получено срещу тях.
Дали платените пари и извършената работа се покриват. Аз имам основателни съмнения дали това е така. Трябва да се направи и пълна инспекция на това, което вече е произведено, от независими експерти, за да видим дали отговаря на качеството на поръчаното оборудване и дали съответства на европейските норми. Ако не е така - да поискаме парите си обратно.Вестник "Беля Не"


Можете да изтеглите вестника от тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар