Инициативен комитет "Беля Не" - представляван от Мария Капон

Статии и интервюта


Мария Капон: "БСП се интересува от корупционния план "Белене", а не от ядрена енергетика" Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, коментира за frognews.bg Мария Капон - представляващ инициативния комитет „Беля НЕ” и председател на Единна народна партия. Според нея дори само 20% да гласуват на референдума, въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.

- Г-жо Капон, от 14 януари започнахте да разпространявате вестник „Беля НЕ”, коя е най-опасната беля, която ни грози относно „Белене”?

- Ако се хванем за думата, най-опасна е белята, че става дума за 20-годишна технология. Да не дава Господ да си доказваме защо са нужни модерни и сигурни технологии. Но това, което ни е гарантирано и не е въпрос на късмет, е разорението на страната. Ако върху България легне дълг от 22 милиарда лева, страната ни ще бъде безвъзвратно съсипана, а чисто политически ще създадем перпетуум мобиле, който ще захранва политическата корупция.

- Объркан ли е народът вследствие на промяната на въпроса с „Да се развива ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Как си обяснявате отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса, нима има възможност за изграждане на нова ядрена централа, различна от АЕЦ „Белене”?

- Объркването настъпи след некадърните опити за редактиране на въпроса от страна на юристите на ГЕРБ. Всички сме свидетели, че подписите на гражданите, които социалистите събраха, засягаха единствено и само „Белене“. Toзи корупционен проект е единственото, което интересуваше БСП, а не развитието по принцип на ядрената енергетика. Иначе първоначалната им подписка щеше да бъде формулирана с въпрос дали сме „за“ или „против“ развитието на ядрената енергетика и толкова. ГЕРБ решиха да хитруват, като манипулират въпроса, и от много хитрост сами паднаха в капана, който заложиха. Сега привържениците им се чудят какво да правят. Пропагандата на БСП и проруското лоби в България се опитват да ни убедят, че ако няма „Белене“, то няма да имаме ядрена енергетика. Това е смешно, защото имаме българска ядрена централа с евтин ток, а други площадки има и в Правец и Банкя, но те са за хеликоптери. Развитието на „Козлодуй” чрез удължаване живота на 5-и и 6-и блок и строежа на 7-и е перспективата за реалното развитие на ядрената енергетика, но именно гласувнето с „не” ще позволи това да се случи.

- Да или не? Как ще призовете да гласуват на референдума привържениците на Единната народна партия, след като защитавате позицията, че подкрепяте развитието на ядрената енергетика, но сте против изграждане на АЕЦ „Белене”?

- Информационната кампания на инициативния комитет „Беля НЕ” се провежда с моралната и организационната подкрепа именно на Единната народна партия, а тя от години ясно е заявила позицията си срещу изграждането на АЕЦ „Белене”. Казано е “не проповядвай сред вярващите“, нашите привърженици по-скоро обясняват на всички останали за каква грандиозна кражба става въпрос - скъп, стар и заробващ проект. Гласуването с категорично „не” е и спасение на българската ядрена централа „Козлодуй” и развитието на ядрената енергетика при икономически изгодни условия за страната ни.

- Важно ли е според Вас хората да отидат да гласуват на референдума и защо? 

- Изключително важно е. Искам хората да знаят, че всеки път, когато някой им поиска милиарди с обещанието, че ще им строи рая на земята, трябва да са много, много подозрителни. Обикновено се оказва, че някой им е съдрал кожата от гърба и след това им обещава безплатно лечение. Когато народът не гласува и не взима решение, решение взимат 15-20 човека, скрити зад политическото перде на властта. Така се случваше и до момента в проекта „Белене”, горе-долу така се е движело 32 години. Парите са токова много, че винаги всички са смятали, че ще има достатъчно за тях. А що се отнася до бойкота, вижте колко интересна палитра се е събрала да подкрепи „да”-то на Първанов, Овчаров и Станишев - от хора, които не искат да говорят за гузното си минало, до такива, които са готови да обслужат всеки, стига да е изгодно в момента. Призивът към българите за отказ от демокрация и право на глас е най-антигражданският обществен ход, който може да демонстрира една политическа партия, особено ако спекулира с темата за будното гражданско общество. Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, дори само при 20% гласуващи въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.

- Как ще коментирате обратите в мнението на ГЕРБ?

- Обратите не подлежат на коментар, те се превърнаха в традиция. Виждам, че хората, които най-много се молят да няма нов обрат до 27 януари, са привържениците на самия ГЕРБ, защото това съвсем ще обърка и без това вече зашеметените.

- Самият Бойко Борисов преди време коментира, че референдум за АЕЦ „Белене” на БСП не им е нужен, тъй като Сергей Станишев е имал възможност да подпише за проекта, но не го е направил. Какви други интереси се крият зад организирането на референдума?

- Премиерът не е бил искрен. Референдумът бе нужен именно на БСП, за да постегне редиците и да вдигне бойния дух на партията преди предстоящите избори, и то при гарантирани спонсори. Залинелият имидж след управлението на тройната коалиция имаше нужда точно от такава инжекция. А това, че Станишев не е подписал, е абсолютен факт, който изглежда само Овчаров  не може да разбере. Нямаме нито договор, нито цена, нито предпроектна компания, нито тръжна процедура, нито платена гаранция за изпълнение. Има само рамка и допълнителни споразумения, които определят всеки път новите плащания от НЕК към „Атомстройекспорт”, и нивата на корупция се договарят епизодично, което гарантира и съхранението им при смяна на главните действащи лица. 

- Твърди се, че в България предстоят години на енергийна криза. Вашият коментар? 

- Аз съм спокойна, защото всички твърдяха, че през 2000 година ще блокират всички компютри, а миналата година всички твърдяха, че идва краят на света. А сега от две седмици само социалистите твърдят, че предстоят години на енергийна криза. Това ме избива единствено на смях. При 2000 мегавата за износ в зимното натоварване и още толкова студен резерв, и то без нови мощности, е много смешно някой да говори за криза. На свещи сме стояли само по времето, когато бащите на днешните социалисти управляваха страната ни. Майките ни още помнят, че населените места приличаха на дискотека, а можеше да се къпе бебето само ако улучиш правилния ритъм. И това при 6 работещи реактора. През другото време се топлиха с българо-съветска дружба.

Мария Капон: „Белене" е икономическа авантюра, която трябва да се преследва от закона 16.01.2013 


- Г-жо Капон, защо решихте да правите инициативен комитет срещу АЕЦ „Белене"?
- Това е наша последователна позиция от много години насам. Щеше да е предателство към всички, които ни вярват, да не защитим позицията си публично. Наясно сме с всички проблеми около този референдум - един от тях е несправедливият начин за преброяване на гласовете. Според сегашното решение то ще се извършва само от парламентарно представените партии, а те в голямата си част са ЗА „Белене". Това ще определи и съотношението на членовете на избирателните комисии.
От друга страна е платеният механизъм за провеждане на информационната кампания. Очевидно умишлено не се прави разлика между предизборна и информационна кампания. Защото на 27 януари няма да избираме никого за никакъв пост, но трябва да дадем на гражданите възможност да получат достатъчно информация, за да изразят своето мнение. Тази свобода се оказа платена. Това е нещо като разликата между любовта и платената любов. Така са го видели от БСП, докато салисали закона, и очевидно на ГЕРБ това не им пречи.
Мога да продължа да изброявам, но мисля, че няма смисъл. Защото, въпреки тези трудности, е важно хората да изразят гражданската си позиция, а не да ги обезсърчат и да ги „пратят за риба", както призоваха доста публични фигури с претенции за значимост в обществения ни живот.
- Е, намерихте ли достатъчно съвестни граждани?
Инициативният комитет „Беля НЕ" събра изключително бързо широка гражданска подкрепа, което беше приятна изненада за мен, защото зад каузата ни застанаха не само последователите на Единна народна партия, а и много безпартийни, хора със „зелено" мислене, наши приятели от СДС, които неизвестно защо решиха да бойкотират референдума, земеделци, много лекари, учители и т.н.
- Как накратко обяснявате позицията си „против"?
- За нас проектът „Белене" е икономическа авантюра, която трябва да се преследва от закона, заради злоупотреба със средства, а не програма за развитие на ядрената ни енергетика. Инициативният ни комитет е наясно, че България ще бъде разорена, ако върху плещите ни легне дълг от 22 милиарда лева. Ще започнат да намаляват пенсиите ни, както в Гърция, няма да можем да задържим нито едно дете в България и от най-бедната страна в Европа ще се превърнем в мизерията на Европа. Само за да могат 10-ина души да се радват на комисионните си и да станат свръхбогати.
- Мнозина казват, че това е репетиция за парламентарните избори...
- Може и така да изглежда, но аз смятам, че е честно да се говори и работи за референдума. Защото това е въпрос, който ще засегне развитието на България за десетилетия напред. Изборите дават мандатна перспектива от четири години, а една нова централа ще тежи на икономиката и на домакинствата поне 60 години. Затова и удобната спекулация, че това е нещо като репетиция за парламентарните избори, цели по-скоро да отблъсне хората и да ги убеди, че става дума за дребен политически спор.
Но ако референдумът премине като фарс, утре най-големите бандити ще дойдат и ще изтръскат 22 милиарда от изпосталелия гръб на българина и ще ни кажат: „Вие така гласувахте!" Никой след 10 години няма да пита дали зле е бил проведен референдумът. Доказали сме, че помним твърде кратко. Затова позиция трябва да има всеки човек, всеки журналист, всяка редакция, всеки общественик, който има претенция, че го е грижа и има отношение към околните.
- Опонентите Ви казват, че искате да сложите кръст на ядрената енергетика в България и че с проекта „Белене" ще дадат високотехнологично развитие на сектора и ще отворят хиляди работни места.
- Ето това са дългите опашати лъжи на тези, които са рестартирали проекта и са извършвали плащания по него. Дотук са похарчени повече от милиард и половина, а пред нас имаме един гьол.
Няма високотехнологично развитие с реактори, модел 92-ра година! Опитайте се да убедите някого, че ако си купи 20-годишна кола, тя ще е нов модел. Безработицата ще нарасне, а няма да намалее, защото ако такъв мастодонт заработи, хиляди хора от „Мариците" ще останат без работа - където с български въглища се добива българска енергия.
Докато сме на тази тема, е хубаво да си дадем сметка за нещо много важно - рестарт на „Белене" с руско участие означава поетапно закриване на българската АЕЦ „Козлодуй". Защото всеки би предпочел да продава собствения си, 3 пъти по-скъп ток, отколкото да търпи местния, на по-ниски цени. Зависими сме от Русия по отношение на газта, по отношение на петрола, а ако стартираме „Белене", ще декларираме и пълна зависимост по отношение на ядрената енергия. Плащаме по-скъпа газ от германците. Цифрите по бензиноколонките сигурно не ви харесват. Който гласува с ДА, ще си гарантира ужасни цифри и по електромерите.
Пълна спекулация е твърдението, че само „Белене" е изходът за ядреното ни развитие. В момента вървят процедурите по удължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй" и се прави анализ на площадка за строителство на 7-и реактор от сеизмична гледна точка, от гледна точка на околната среда и т.н. Така че ядрената ни енергетика може спокойно и модерно да се развие с технология от последно поколение, на доказано устойчива площадка, на която инфраструктурата вече е готова.
Искам да отбележа ясно, че и в момента при върховите натоварвания през зимата изнасяме над 2000 мегавата. Без да имаме нищо допълнително построено. Всички прокоби, с които ни плашат проводниците на руските енергийни интереси в България, са безсмислени.
- Как си обяснявате, че ГЕРБ и БСП са „в една лодка"?
- Ако приемем тезата, че това е генерална репетиция за изборите, това положение на нещата беше много лош знак, както за ГЕРБ, така и за БСП. Хората бяха с усещането, че и двете партии са склонни да загърбят принципите си, стига да имат интерес. Кръгът около Овчаров и Първанов в БСП винаги е бил на проруски позиции в полза на ограбването, наречено „Белене". А ГЕРБ дълго време се лутаха в опит да угодят или да се възползват от властовите си позиции, като твърдяха, че ще строят това безумие. Докато най-накрая, през март месец миналата година, разумът, а може би и други аргументи, надделяха и кабинетът спря проекта. Но след това собствените им депутати формулираха в пленарна зала въпрос за референдума, който съдържа в себе си понятието „ядрена централа". Тук бе заложена уловката, защото, без да се изписва името на АЕЦ „Белене", на практика се гласува за „Белене". Друга площадка не е лицензирана, нито в Банкя, нито в Правец.
Така всъщност ГЕРБ до 6 януари стоеше в една разкрачена позиция, търсейки оправдание за управленската си немощ. Разумните хора, които държат на българската икономика и на националната ни сигурност, не могат да си позволят мисълта, че столицата на една чужда държава ще държи в ръцете си целия ни енергиен потенциал. След президента Плевнелиев бе логично и реалният лидер на ГЕРБ да се обърне към поддръжниците си с призив да гласуват с НЕ на тази кражба. Иначе имаше опасност да се превърне в солидарен съучастник в това престъпление срещу нацията. Надявам се това решение да не трае от Ивановден до Атанасовден и аргументите ни да са били чути и разбрани.
- От какво Ви е страх?
- Страх ме е от апатията. Мнозина вдигат ръце и казват, че темата им е чужда и не я разбират. А всъщност и най-сложните неща са много прости - това е все едно да изтеглите кредит, по който имате да плащате 1800 лв. месечно, а вие да получавате заплата от 200 лв. Горе-долу така ще се отрази „Белене" на цялата ни държава, на всеки един от нас. А тези, към които правораздавателната ни система все още гледа жалостиво и вече са усвоили милиард и половина, ще усвоят 22 милиарда и ще продължат да управляват съдбата на България. Защото лесно ще си позволят да си купят и референдуми, и медии, и избори. Дори когато внуците ни достигнат пълнолетие.

Тодор Василев - Член на ИС на ЕНП и председател на ЕНП - Сливен: Г- н Куюмджиев обещава АЕЦ "Белене" на Москва

Дълбоко съм „изненадан“ и възмутен от изявлението на г-н Куюмджиев пред руски медии (РИА), че основната цел на БСП в следващото управление ще бъде рестартирането на проекта АЕЦ „Белене“. 
Това ли ще бъде приоритетът на „партията на народа“? Как ще бъде обяснено на пенсионерите, майките, безработните, че три пъти по-скъп ток ще ги нахрани? Може би г-н Куюмджиев смята, че мизерията и недоимъкът в страната са твърде малки и иска да ги задълбочи, само за да се хареса на руската публика. 
Хората, които днес са по улиците, ясно показват, че не искат повече да бъдат опитни зайчета в ръцете на политически марионетки. Живеем на ръба на оцеляването.  Вместо да се работи за високи доходи, ни се предлага да копаем гьолове и се бърка в джоба на бедния данъкоплатец. За пореден път от БСП показват, че защитават  корпоративните интереси пред интересите на народа! Тяхната единствена цел е да задоволят чужди на страната ни желания, които утвърждават икономическо и политическо влияние на територията на България.
Мисля за всички е ясно, че българите отхвърлят монополите, независимо дали са наднационални или родни, защото те работят против интересите на гражданите. Единна народна партия от учредяването си води политика срещу олигархията във всички сектори на икономиката, политиката и медиите. За съжаление това, за което предупреждавахме, вече го усещат на гърба си всички български граждани. Изход има и именно затова отговорността за управлението трябва да попадне в нови лица, които не са свързани с криминалния преход.
 

Анатоли Асенов - член на ИС на ЕНП: Искаме да провокираме българския народ да се замисли кой ще плаща тази авантюра на стойност 22 милиарда лева

Флашмоб, организиран от Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, беше подкрепен от сини депутати.
Десетина младежи от Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон посрещнаха депутатите от БСП с маски на Георги Първанов, Сергей Станишев, Румен Овчаров и Румен Петков като част от флашмоба „БеляНЕ".
Те решиха да поискат пари от тях за строежа на АЕЦ "Белене" и с шапки в ръце ги приканваха да пуснат някой лев.
Искаме да провокираме българския народ да се замисли кой ще плаща тази авантюра на стойност 22 милиарда лева", заяви Анатоли Асенов, един от организаторите на протеста и член на ЕНП. Той допълни, че тези пари няма да бъдат плащани нито от Румен Овчаров, нито от Сергей Станишев, нито от Георги Първанов, "а от всички обикновени хора".
Къде отиват парите от НЕК за плащанията по проекта "Белене", попитаха младежите. "Уорли Парсънс" е получила 204 млн. евро за консултантски услуги за АЕЦ „Белене". Зад тази компания стои Богомил Манчев, който финансира предизборните кампании на БСП, твърдят от ЕНП.
От своя страна Надя Младенова от младежкото БСП се зарадва, че има много фенове на партията. Това е политическо легитимиране на ЕНП, които се появяват 4 месеца преди изборите и изчезват един час след приключването на изборния ден. Това е евтина политическа агитация, заяви Младенова пред камерите на bTV.
Двама депутати от "Синята коалиция" – Иван Иванов от ДСБ и съпредседателят на парламентарната група Мартин Димитров подкрепиха инициативата. Те поздравиха активистите за позицията им и се включиха в инициативата, като Мартин Димитров пусна 10 ст. в една от шапките, а Иван Иванов - 5 лева.
"Хората, които ни докараха две катастрофи – Виденова и Луканова зима, със строежа на "Белене" ще ни докарат и трета", заяви Иванов. Мартин Димитров пък направи паралел с гръцката криза. По думите му тези 22 милиарда ще доведат страната до сходно икономическо положение.

В ГЕРБ решиха да хитруват с въпроса за референдума и сами паднаха в капана си - интервю на Мария Капон - 13.01.2013г.

Госпожо Капон, има ли объркване сред хората относно въпроса, на който трябва да отговарят на референдума на 27 януари? Как самите вие обяснявате позицията си, че подкрепяте развитието на ядрената енергетика, но сте против изграждане на нова АЕЦ?
Объркването настъпи след некадърните опити за редактиране на въпроса от страна на юристите на ГЕРБ. Всички сме свидетели, че подписите на гражданите, които социалистите събраха, засягаха единствено и само „Белене“. Toзи корупционен проект е единственото, което интересуваше БСП, а не развитието по принцип на ядрената енергетика. Иначе въпросът щеше да бъде дали сме „за“ или „против“ развитието на ядрената енергетика и толкова. ГЕРБ решиха да хитруват, като манипулират въпроса и от много хитрост сами паднаха в капана, който заложиха. Сега привържениците им се чудят какво да правят.
Позицията на Единна народна партия и сега на комитета „Беля НЕ“ винаги е била една и съща. Ние сме „за“ развитие на ядрената енергетика на площадка „Козлодуй“, с реактори последно поколение, при изгодни за страната условия. Винаги сме били против АЕЦ „Белене“, защото е стар, скъп и заробващ проект. Пропагандата на БСП и проруското лоби в България се опитва да ни убеди, че ако няма „Белене“, то няма да имаме ядрена енергетика. Това е все едно някой да ме изнудва да си купя Москвич на цената на Мерцедес и, ако откажа, да ме обяви за враг на автомобилите…
Не се ли създаде допълнително объркване на общественото мнение с ненадейната смяна в позицията на премиера Борисов, който настоя ГЕРБ да гласуват с "не" вместо с "да"? СпоредВас на какво се дължи този рязък обрат в позицията на министър-председателя?
Не съм склонна да коментирам обратите в мненията на премиера. Това не се случва за първи път. Друг вид специалисти трябва да се изкажат за динамиката на поведението му. Мога само да се надявам, че е чул аргументите на нашия комитет и на този, представляван от г-н Иван Иванов и е решил да не бъде запомнен като министър-председателят, оставил страната си в енергийно робство от Русия.
Колкото до объркването, то засяга само членовете и симпатизантите на ГЕРБ, защото повечето граждани имат глави на раменете си и вземат решения по собствена воля и разум. Няма да скрия, че и преди призива на Борисов, доста мои познати и приятели, които са привърженици на ГЕРБ, ми казваха, че ще гласуват с „не“ на тази откровена далавера.
Сега оглавяваният от Вас инициативен комитет и този на ДСБ се оказват в един лагер с ГЕРБ, макар че кампанията започна при други стартови позиции – ГЕРБ и БСП бяха "за" срещу вас, които сте "против"?
Не. ГЕРБ се оказа в един лагер с нас. И нека да съм напълно ясна – тук не става дума за размер на партията, а за позиция, на която е стояла и стои последователно. Реалната десница, която е стъпила на ценностна основа, не определя веднъж проекта като „необходим, който ще строим на всяка цена“, а после като „скъп, за който няма инвеститори“. Икономиката не е футболна игра, в която Костадинов да направи чудо в 90-та минута, а сложна инертна система, която пряко засяга живота на хората. Такова поведение е безотговорно, защото гражданите виждат резултатите по сметките си за парно, по бензиноколонките, а сега се опитват да ги изненадат неприятно и с цифрите на електромерите.
Радвам се, разбира се, на последното решение на Борисов по „Белене“ и се надявам да не е предпоследно. Забавлява ме истеричната реакция на БСП, които до вчера нямаха нищо против да са в една лодка с ГЕРБ, въпреки, че са опозиция. Ами да го бяха похвалили поне веднъж човека и той да разбере, че има съюзници. Той обича да бъде хвален, а те мълчат. За разлика от тези променливи агрегатни състояния, ние с комитета на Иван Иванов работим в негласен, но чудесен синхрон, просто защото става дума за кауза, а не за конюнктура и корпоративни сметки.
Как си обяснявате пасивността на ЦИК по повод нарушаването на институционалната процедура в информационно-разяснителната кампания?
ЦИК е малко или много в позицията на електората на ГЕРБ. Объркани са и се чудят как да постъпят. На тях им се наложи да работят по този референдум по един закон с много празноти и непрекъснато си го допълват от Изборния кодекс. Така се получи нещо трето, което не е описано никъде като нормална логика. Въпреки, че това е орган, съставен от политически квоти и непрекъснато се съобразява със силните на деня, е честно да кажем, че създадената нормативна каша е резултат от закон на БСП от времето на тройната коалиция. Така, че днес те са последните, които могат да протестират срещу начина за провеждане на референдума.
Пасивността на ЦИК е само в моментите, когато трябва да посегнат на позициите на ГЕРБ или някой от големите окупатори на влияние. В същото време, без да им мигне окото, качиха таван на разходите за кампанията на 2 млн. лева. Имаше 10-тина дни до началото, когато бе взето това решение. Всеки вменяем човек се досеща кой може да събере дарения в такъв размер за такъв срок. Вижте „Българската Коледа“ на последните ни президенти, с колко масирана набирателна кампания и за какъв срок, колко средства събират за една доста хуманна кауза? Тук бе узаконен един абсурд, отварящ вратата на парите, които имат интерес от кражбата „Белене“.
Смятате ли, че хората ще могат да направят истински информиран избор, ако отидат до урните, или ще се гласува според партийните предпочитания?
Много се надявам, въпреки политическата шумотевица, гражданите да се информират в тези 20 дни. Нямам илюзията, че са достатъчно, но все пак е по-добре, отколкото анонимно някой да ги ограбва с милиарди и после да им се усмихва какъв голям успех е постигнал. Накрая се оказва, че „успехът“ е в офшорните им сметки, а хората се чудят защо поскъпва токът и ще ругаят за това следващи политици, които ще се оправдават с „тежкото наследство“ на еди-кой си…
Ние от Единна народна партия започнахме да разясняваме  доста по-рано и пак смятаме, че времето е малко. Получи се интересен политически тест. Тези, които имат гузна политическа съвест за свои постъпки в миналото, заеха позиция на бойкот и по този начин затварят очи пред кражбата Белене, защо ли? Тези които проповядваха великобългарски национализъм предпочетоха руските интереси пред българските. Левицата, противно на оглавяваната от г-н Станишев ПЕС, е яростен поддръжник на атомната енергия, защото ни държи за Москва или защото сърба надробеното от Овчаров и Първанов. А ГЕРБ, като изоставащ ученик, все още решава теста с надежда да получи поне тройка.
Защо се включихте в кампанията за референдума, при положение, че тя очаквано се превърна в сблъсък между Бойко Борисов и Сергей Станишев?
За нас бе абсолютно политически безотговорно да не се включим или да пратим хората „за гъби“ или „за риба“. Въпросът засяга енергетиката, екологията, икономиката, националната сигурност и буквално всеки български гражданин. Наш дълг е да споделим информацията, която имаме и да убеждаваме хората в предимствата и недостатъците на отделните сценарии за развитието на ядрената енергетика. Не може по въпроса да се подхожда с хитруване и сметки колко ще излязат и колко не до урните. Това не е бакалница, а въпрос на доверие по тази стратегическа тема. Тя засяга развитието на България и енергийната сфера за 50 - 60 години напред, когато всички ще са забравили кой е Бойко Борисов и Сергей Станишев. Енергийната ни и икономическата ни независимост са точно толкова големи въпроси за развитието ни, колкото членството в НАТО и ЕС. Когато хората откажат да решават, обикновено престъпната олигархия решава вместо тях.
Как бихте коментирала нивото на дебата за енергийната политика в ЕС и този в България?
Истински дебат по същността на темата трудно се провежда. Отговорните политически лица от БСП бягат от участие, а лобисткия корпоративен интерес на бангладешки инвеститори и продавачи на руско влияние разсейват важните въпроси с агресивни мюрета. Именно затова, силно се надявам ангажираният през миналата седмица лидер на БСП Сергей Станишев да приеме поканата ми за дебат в предаването Панорама на 18 януари 2013 година, вярвам че няма да се окаже зает и този петък.
В Европейския съюз се обсъждат модерни реактори от поколение 3+, въвеждат се енергоспестяващи технологии, говори се за управление на „умни мрежи“. Влагат се средства за иновации и наука, всичко е в полза на гражданина-данъкоплатец и осигуряването на живота му без вредни емисии. У нас се вихрят хора, които искат да разполагат с парите и живота ни, като с бащиния. Говорят, все едно ще строят „Кремиковци“, който фалира с гръм и трясък, и завлече страната ни със стотици милиони. Обсъждаме един икономически абсурд, предназначен да натовари страната ни с дългове и да затвори българската централа „Козлодуй“, която произвежда евтина енергия, за сметка на руска централа с три пъти по-скъп ток. Използва се икономическата криза, некадърното управление и мизерията, за да се продават на едро спомени за хубавото минало на Живков и грандоманската икономика, която фалира. Това е постколониален синдром и всички демократи „с кожата си“ трябва да усетят накъде ни тласкат с този референдум.

Тодор Василев: Румен Овчаров да каже защо нито една банка не иска да гарантира „печелившия проект" Белене

За нас темата на референдума е: „За или Против АЕЦ Белене", независимо от всички опити на управляващата партия ГЕРБ да се замаже това обстоятелство във формулировката на въпроса. Другата партия, която замазва реалните обстоятелства, е БСП, която отказва да приеме единствената легитимно призната сума 22 милиарда лева като стойност на това безумие. Не се намери нито една банка, която да е склонна да пожертва парите си в този толкова „печеливш", според Румен Овчаров проект. Това заяви в интервю за Радио Сливен Нет председателят на ЕНП в Сливен Тодор Василев, който е член на Изпълнителния съвет на партията.
Както вече информирахме, първият инициативен комитет с алтернативната позиция по националния референдум, представляван от Мария Капон, се обяви срещу строителството на АЕЦ „Белене". В комитета са се включили хора от цялата страна, каза още Василев.
ЕНП много ясно заявява, че тоталната ни енергийна зависимост създава монополи и е оръжие в чужди ръце за по-интензивно или по-екстензивно развитие на икономиката ни. В зависимост са поставени не само всяка фабрика, всеки парник, но и всеки апартамент и всяка къща. Това директно влияе върху икономическата ни сигурност, а от там и върху националната ни сигурност.
Друго обстоятелство, което ни прави категорични в нашата позиция по този проект е че ни се предлага технология на модел реактор от 92-ра година, който е леко подобрен за нашите условия. Дори да стартира веднага проектът, докато бъде построен и пуснат в експлоатация този модел ще бъде вече на около 30 години. Още по-стар е моделът на турбината, той е от 65-та година.
Токът от така нареченият АЕЦ Белене ще струва 4 – 5 пъти по-скъпо от този произведен в АЕЦ Козлодуй.
При цялото ни уважение към ЦИК и с ясното съзнание, че не ни се налага да организираме често референдуми, все пак ни е трудно да разберем, къде е справедливостта в това гражданските комитети, които са на обратната теза, предложена за допитване да нямат представители в секционните и районните избирателни комисии или да трябва да си ги заплащаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар