Инициативен комитет "Беля Не" - представляван от Мария Капон

Новини

 
 
 

"Белене" ни струва 950 хиляди евро месечно


Мария Капон: Няма място за конюнктурно поведение по проекта „Белене“

Мария Капон: ГЕРБ и служебното правителство са платили над 7,5 милиона лв. на консултанта за спрения проект "Белене" - 03.09.2013


Разпитват Мария Капон във връзка с данните за Белене

              ЕНП: "Южен поток" повтаря схемата "Белене
     
Мария Капон: Гласувам за икономическа свобода и независимост на България
Днес е ден, в който се учим да ползваме пряката демокрация, вместо да мълчим и да ползват властта, за да решават зад гърба ни. Това заяви представляващият комитета „Беля НЕ“ и председател на Единна народна партия г-жа Мария Капон, която гласува за референдума в ОУ „Алеко Константинов в гр. Пловдив.
„Гласувам днес за икономическа свобода и независимост за България, и за бъдещето на децата ни“, допълни г-жа Капон.
Тя даде своя вот в първият след демократичните промени у нас национален в референдум. Инициативният комитет „Беля НЕ“ беше регистриран от Централната избирателна комисия за участие в допитването и беше един от двата, които твърдо застанаха на позиция срещу строителството на руската централа „Белене“.
 "Не" на проекта "Белене" - М. Капон призова Сергей Станишев на дебат в ефира на БНТ  


Мария Капон и доц. Надя Миронова в предаването "Референдум" по БНТ от 22.01.2013г.
 Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, коментира за frognews.bg Мария Капон - представляващ инициативния комитет „Беля НЕ” и председател на Единна народна партия. Според нея дори само 20% да гласуват на референдума, въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.

- Г-жо Капон, от 14 януари започнахте да разпространявате вестник „Беля НЕ”, коя е най-опасната беля, която ни грози относно „Белене”?

- Ако се хванем за думата, най-опасна е белята, че става дума за 20-годишна технология. Да не дава Господ да си доказваме защо са нужни модерни и сигурни технологии. Но това, което ни е гарантирано и не е въпрос на късмет, е разорението на страната. Ако върху България легне дълг от 22 милиарда лева, страната ни ще бъде безвъзвратно съсипана, а чисто политически ще създадем перпетуум мобиле, който ще захранва политическата корупция.

- Объркан ли е народът вследствие на промяната на въпроса с „Да се развива ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Как си обяснявате отпадането на АЕЦ „Белене” от въпроса, нима има възможност за изграждане на нова ядрена централа, различна от АЕЦ „Белене”?

- Объркването настъпи след некадърните опити за редактиране на въпроса от страна на юристите на ГЕРБ. Всички сме свидетели, че подписите на гражданите, които социалистите събраха, засягаха единствено и само „Белене“. Toзи корупционен проект е единственото, което интересуваше БСП, а не развитието по принцип на ядрената енергетика. Иначе първоначалната им подписка щеше да бъде формулирана с въпрос дали сме „за“ или „против“ развитието на ядрената енергетика и толкова. ГЕРБ решиха да хитруват, като манипулират въпроса, и от много хитрост сами паднаха в капана, който заложиха. Сега привържениците им се чудят какво да правят. Пропагандата на БСП и проруското лоби в България се опитват да ни убедят, че ако няма „Белене“, то няма да имаме ядрена енергетика. Това е смешно, защото имаме българска ядрена централа с евтин ток, а други площадки има и в Правец и Банкя, но те са за хеликоптери. Развитието на „Козлодуй” чрез удължаване живота на 5-и и 6-и блок и строежа на 7-и е перспективата за реалното развитие на ядрената енергетика, но именно гласувнето с „не” ще позволи това да се случи.

- Да или не? Как ще призовете да гласуват на референдума привържениците на Единната народна партия, след като защитавате позицията, че подкрепяте развитието на ядрената енергетика, но сте против изграждане на АЕЦ „Белене”?

- Информационната кампания на инициативния комитет „Беля НЕ” се провежда с моралната и организационната подкрепа именно на Единната народна партия, а тя от години ясно е заявила позицията си срещу изграждането на АЕЦ „Белене”. Казано е “не проповядвай сред вярващите“, нашите привърженици по-скоро обясняват на всички останали за каква грандиозна кражба става въпрос - скъп, стар и заробващ проект. Гласуването с категорично „не” е и спасение на българската ядрена централа „Козлодуй” и развитието на ядрената енергетика при икономически изгодни условия за страната ни.

- Важно ли е според Вас хората да отидат да гласуват на референдума и защо? 

- Изключително важно е. Искам хората да знаят, че всеки път, когато някой им поиска милиарди с обещанието, че ще им строи рая на земята, трябва да са много, много подозрителни. Обикновено се оказва, че някой им е съдрал кожата от гърба и след това им обещава безплатно лечение. Когато народът не гласува и не взима решение, решение взимат 15-20 човека, скрити зад политическото перде на властта. Така се случваше и до момента в проекта „Белене”, горе-долу така се е движело 32 години. Парите са токова много, че винаги всички са смятали, че ще има достатъчно за тях. А що се отнася до бойкота, вижте колко интересна палитра се е събрала да подкрепи „да”-то на Първанов, Овчаров и Станишев - от хора, които не искат да говорят за гузното си минало, до такива, които са готови да обслужат всеки, стига да е изгодно в момента. Призивът към българите за отказ от демокрация и право на глас е най-антигражданският обществен ход, който може да демонстрира една политическа партия, особено ако спекулира с темата за будното гражданско общество. Не смятам, че референдумът е бакалски сметки, дори само при 20% гласуващи въпросът се връща в дневния ред на Народното събрание и ще надвисне като дамоклев меч над съдбата на внуците ни.

- Как ще коментирате обратите в мнението на ГЕРБ?

- Обратите не подлежат на коментар, те се превърнаха в традиция. Виждам, че хората, които най-много се молят да няма нов обрат до 27 януари, са привържениците на самия ГЕРБ, защото това съвсем ще обърка и без това вече зашеметените.

- Самият Бойко Борисов преди време коментира, че референдум за АЕЦ „Белене” на БСП не им е нужен, тъй като Сергей Станишев е имал възможност да подпише за проекта, но не го е направил. Какви други интереси се крият зад организирането на референдума?

- Премиерът не е бил искрен. Референдумът бе нужен именно на БСП, за да постегне редиците и да вдигне бойния дух на партията преди предстоящите избори, и то при гарантирани спонсори. Залинелият имидж след управлението на тройната коалиция имаше нужда точно от такава инжекция. А това, че Станишев не е подписал, е абсолютен факт, който изглежда само Овчаров  не може да разбере. Нямаме нито договор, нито цена, нито предпроектна компания, нито тръжна процедура, нито платена гаранция за изпълнение. Има само рамка и допълнителни споразумения, които определят всеки път новите плащания от НЕК към „Атомстройекспорт”, и нивата на корупция се договарят епизодично, което гарантира и съхранението им при смяна на главните действащи лица. 

- Твърди се, че в България предстоят години на енергийна криза. Вашият коментар? 

- Аз съм спокойна, защото всички твърдяха, че през 2000 година ще блокират всички компютри, а миналата година всички твърдяха, че идва краят на света. А сега от две седмици само социалистите твърдят, че предстоят години на енергийна криза. Това ме избива единствено на смях. При 2000 мегавата за износ в зимното натоварване и още толкова студен резерв, и то без нови мощности, е много смешно някой да говори за криза. На свещи сме стояли само по времето, когато бащите на днешните социалисти управляваха страната ни. Майките ни още помнят, че населените места приличаха на дискотека, а можеше да се къпе бебето само ако улучиш правилния ритъм. И това при 6 работещи реактора. През другото време се топлиха с българо-съветска дружба.
Мария Капон по БНТ - Развитието на ядрената енергетика е в АЕЦ "Козлодуй" - Видео

 Инициативен комитет "Беля Не" пред Народното събрание на 17. 01. 2013г. - Видео

 Инициативен комитет „Беля НЕ" и младежката структура на ЕНП дадоха възможност в началото на работния ден на Народното събрание, депутатите-инициатори на референдума в полза на „Белене" да докажат, че думите им могат да бъдат последвани от дела. Водени от убеждението и думите на г-н Румен Овчаров, че при вложени само 6 млрд. евро, България ще спечели 200 млрд. евро от централата, инициаторите на събитието приканиха депутатите от БСП и Атака лично да дадат средства за градежа на АЕЦ „Белене".
 „Думите и подписите трябва да бъдат следвани от дела и личен пример,така както лично всеки български гражданин ще обеднее с хиляди левове за направата на тази централа", коментира Анатоли Асенов – член на комитет „Беля НЕ". В края на акцията с разочарование бе установено, че общата сума, която са склонни давложат поддържниците на АЕЦ „Белене" са 5 лв. и 05 ст. Сумата ще бъде описана в протокол и дарена на Националната електрическа компания по банков път, в качеството й нафирма-партньор на „Атомстройекспорт".
Според комитет „Беля НЕ" драстичното разминаване междудуми и дела, и недоверието в проекта от страна на БСП подсказват, че останалата сума до 22 млрд. над5 лв. и 05 ст. се очаква да бъде събрана от българския народ.


Мария Капон се включи в акцията за раздаване на безплатния вестник "Беля Не" във Варна

 Представляващата инициативния комитет срещу АЕЦ „Белене" и председател на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон се включи в раздаването на безплатния вестник „Беля НЕ" във Варна. Тя и представители на младежката организация на ЕНП в морския град разпространиха повече от 5000 броя на изданието, разговаряха с хората и им обясняваха защо да гласуват с НЕ на предстоящия на 27 януари референдум. Акцията е част от информационната кампания на инициативния комитет срещу изграждането на централата.
 На пресконференция в морския град Мария Капон определи АЕЦ „Белене" като третата възможност на БСП да разори България. „Проектът струва 22 млрд. лева. Толкова тежък дълг не може да понесе България и е видно, че няма как за стара технология, особено технология от 1992 г., да даваме толкова пари", подчерта лидерът на Единна народна партия.
По думите й има три основни стълба, заради които трябва да се гласува с НЕ на предстоящия референдум. НЕ, защото няма договор, няма и гаранция за изпълнение. Реално сумите, които се изливат в проекта „Белене" от години, са една голяма корупционна схема – един перпетуум мобиле на корупцията, който се замозахранва, независимо от действащите лица, поясни Капон. Тя посочи, че ако някой иска за разори държавата, а това сме виждали през годините, винаги са били колегите от БСП,които два пъти са успявали. Това е третата им възможност.
Днес младежката организация на ЕНП организира в София информационен флашмоб, на който агитираха депутати от БСП и Атака лично да дадат средства за градежа на АЕЦ „Белене". Оказа се, че събраната сума възлиза на нито повече, нито по-малко от 5 лв. и 05 ст. Драстичното разминаване между думи и дела, и недоверието в проекта от страна и на БСП подсказват, че останалата сума до 22 млрд. над 5 лв. и 05 ст. се очаква да бъде събрана от българския народ, категорична беше Капон.
 Мария Капон: Проектът Белене ще разори България - пресконференция във Велико Търново


 „Проектът „Белене" ще разори България" – това беше темата на пресконференция, която инициативният комитет „Беля НЕ", представляван от Мария Капон, даде във Велико Търново. Събитието беше част от информационната кампания на комитета за предстоящия на 27 януари 2013 г. национален референдум. Дискутирани бяха цените на електроенергията от евентуалните бъдещи мощности, лъжите и истините за проекта АЕЦ „Белене".
В пресконференцията участваха Мария Капон – представляващ инициативния комитет „Беля НЕ" и председател на Единна народна партия, Стефан Стефанов – председател на Контролния съвет на ЕНП и заместник-председател на Великотърновски общински съвет, както и Мирослава Бодурова – член на Изпълнителния съвет на ЕНП и председател на Местна партийна организация във Велико Търново.
Журналистите във Велико Търново получиха броеве от безплатния вестник „Беля НЕ", който вече се разпространява в старопрестолния град и в цялата страна. Показани бяха различни информационни печатни материали, аудио и видео клипове срещу АЕЦ „Белене", които са част от информационната кампания на инициативния комитет за референдума.


Мария Капон кани Сергей Станишев на дебат за АЕЦ "Белене"


Пълния текст на писмото можете да изтеглите от ТУК
Стартира национално разпространение на вестник "Беля Не"


Вестник "Беля Не" можете да изтеглите от ТУК

Няма коментари:

Публикуване на коментар