Инициативен комитет "Беля Не" - представляван от Мария Капон

Грабежът продължава и сега

Как се източва държавата и в чий интерес? - видео

Държавата и НЕК трябва да разкрият по какъв начин са плащани фактурите. Цялата схема трябва да стане ясна. Трябва да стане ясно на българското общество кой стои на изхода и входа на енергетиката. Това заяви Мария Капон по бТВ.
Фактурите са платени и ако това не е плащане нека всеки да го обори, каза тя. Мария Капон уточни за какви плащания става дума и как е действала самата схема.
"НЕК поема от "Уорли Парсънс" фактурите и ги осчетоводява, плаща ДДС. Съответно "Уорли Парсънс" продава вземането си, което е нормална търговска процедура. Всеки може да продаде вземането. Тя го продава на фирма Х, която обаче трябва да вземе нещо, т.е. трябва тя да има какво да плаща, за да може да си приспадне това вземане. Какво може да вземеш от НЕК освен електрически ток. Тази фирма Х реално получава ток от НЕК и правят най-вероятно протокол за приспадане, дори може би споразумение с НЕК. Пак повтарям това е законна и нормална търговска процедура", заяви Капон.
Тя посочи, че НЕК казва нещо много важно в съобщението си: освен че приключва договора си с "Уорли Парсънс", тя връща и четири фактури, за да няма такова приспадане и след това трето лице да може да изкупи.
"Можеш да продадеш на всеки един вземането си, но въпросът е дали има връзка между "Уорли Парсънс" и фирма Х. Държавата трябва да каже дали има връзка. Надявам се и г-н Богомил Манчев да има съвестта да каже как е изработена процедурата", подчерта Капон.
На въпрос как двамата министри не са знаели, че има плащания Капон заяви: Всички видяха, че министрите Делян Добрев и Асен Василев най-вероятно не са били министри. Не знам, не видях, не чух – това поведение не отива на една изпълнителна власт. В изпълнителната власт всеки носи отговорност.
"Трябва да кажем, че държавата трябва да вземе своите решения. Прокуратурата да си свърши своята власт и да се изясни целия този проект "Белене". Това не е просто проект "Белене", а една корупционна схема, която върви през годините", добави Капон.
БГНЕС припомня, че в понеделник НЕК съобщи, че е развалил скандалния договор с "Уорли Парсънс". Това стана година и половина след решението на парламента от 29 март 2012. Въпреки замразяването на проекта правителствата на Бойко Борисов и Марин Райков са продължили да плащат по 950 000 евро на месец за консултантски услуги. Поради тези тежки нарушения срещу собственика на "Риск инжинеринг" Богомил Манчев се води разследване и той е с парична гаранция от 1 милион лева. Повдигнати бяха обвинения и за длъжностно присвояване на 2 последни директори на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров.
Вчера Иван Иванов от ДСБ изнесе факти от руския Търговски регистър, от които става ясно, че "Уорли Парсънс" е имала смесено дружество с "ИНТЕР РАО ЕЕС", в която значителен дял има "Росатом". Това дава основания на ДСБ и Иван Иванов да твърдят, че от август 2010 "Уорли Парсънс" и "Атомстройекспорт" /дъщерна компания на "Росатом" за изграждането на АЕЦ по руски дизайн в чужбина – бел.ред./ са "свързани лица по смисъла на българския Търговски закон", което е нарушение. /БГНЕС

Мария Капон: Важно е да разберем дали от НЕК са заплащали на фирми с бартерен ток

В предаването "Преди всички" лидерът на ЕНП и председател на Инициативния комитет "БеляНЕ" Мария Капон коментира решението от вчера НЕК да прекрати договора си с "Уорли Парсънс" - инженеринговия консултант за строежа на АЕЦ "Белене":
Добре е, че третото правителство, след решението на парламента да се спре строежа на атомната централа, реши да изпълни закона и да прекрати договора с "Уорли Парсънс". Когато трябва да се пазят икономическите интереси на България, правителствата нямат цвят, те имат националност. Сега големият въпрос е да се започне от самото начало, като започнем от продажбата на стария реактор и да стигнем до това какво се случва и в момента с тези договори.
Мария Капон заяви, че е важно да се разбере дали бившето ръководство на НЕК е заплащало на фирми, вързани с консултанта за АЕЦ "Белене", с бартерен ток - в нарушение на няколко процедури, в това число на конкурсите за получаване на ток за износ. Тя каза, че подготвят сигнал за това до прокуратурата.
Според Мария Капон настоящият министър на енергетиката Драгомир Стойнев е реагирал адекватно през последните месеци, така че НЕК да спре договорите.
Всеки ден с продължаването на договора за АЕЦ "Белене" има все по-голям проблем за решаване на този казус. Втората стъпка е да спечелим делото срещу "Атомстройекспорт". Категорично смятам, че България е в позиция да спечели делото, защото технологията не е лицензирана в България, има забавяне на сроковете, които "Атомстройекспорт" прави при произвеждането на оборудването, липсва голяма част от документацията.
Цялото интервю с Мария Капон можете да чуете от звуковия файл.

"Белене" ни струва 950 хиляди евро месечно - 24.09.2013


Прокуратурата официално потвърди, че са извършени тежки злоупотреби в областта на енергетиката, включително и опити за унищожаване на документи, свързани с плащания след спирането на проекта "Белене".
От прокуратурата са установили, че въпреки наложения мораториум на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", двама от бившите изпълнителни директори на НЕК не са предприели процедура по спиране на плащанията.
Така, през следващите близо година и половина, въпреки отпадналото основание за плащане, по сметките на дружествата "Уорли Парсънс" и "Риск Инженеринг" са били преведени суми в размер на около 950 000 евро на месец, за извършване на строителен надзор по проект, който е спрян, информира Нова ТВ.
Обвинени за нарушенията засега няма.
След запознаване с иззетата документация и детайлния ѝ анализ, ще бъде взето решение за хода на по-нататъшните процесуално-следствени действия от страна на прокуратурата. 
Строителството на "Белене" не е спряно с официален документ, каза шефът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев вчера (23 септември).
ДАНС и МВР влязоха в "Риск Инженеринг" в търсене на документи в петък (20 септември). Богомил Манчев е призован за свидетел по делото за "Белене".
Има още сигнали за източване на енергетиката на стойност 390 млн. лева, по които тепърва прокуратурата ще работи, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

ГЕРБ и служебното правителство са платили над 7.5 млн. лв. на консултанта за спрения проект "Белене" - 03.09.2013г.

Кабинетът на Борисов и служебният кабинет на Марин Райков са правили плащания по АЕЦ „Белене", въпреки решенията на Министерския съвет и на Народното събрание за спиране на проекта. Инженер-консултантът по АЕЦ "Белене" "Уорли Парсънс" е фактурирал към Националната електрическа компания над 7.5 млн. лева. Плащанията са извършени между септември 2012 г. и 29 май 2013 г. и са по три фактури за "нормален труд и нормални разходи". Това съобщиха председателите на инициативните комитети, които се обявиха срещу рестарта на проекта „Белене" - Мария Капон, лидер на Единна народна партия, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените".
 Проектът беше спрян през март 2012 г. от Народното събрание, а през февруари тази година, след референдума, спирането беше потвърдено.
„За нас беше огромна и неприятна изненада да открием поредното свидетелство за политическо двуличие. За нас не е изненада, че бившият президент Първанов апелира за рестарта на пагубния за България проект, нито че близките на Симеон Сакскобургготски среди настояват за същото. Голямата изненада дойде от факта, че кабинетът на Бойко Борисов е продължил до последно плащанията към консултанта на проекта „Белене", въпреки, че в един много късен момент тогавашният премиер каза три пъти: „Не!" на този проект", заяви Мария Капон.
Мария Капон показа три фактури. Първата, от 10 септември 2012 г., е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. - за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. - последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство. Фактурите са на обща стойност над 7,5 млн. лв.
„За всеки нормален човек възниква въпросът защо, след като проектът е спрян, продължава да се плаща на неговия консултант? Какво означава написаното във фактурите понятие „нормален труд"? Как от ГЕРБ и президентът Плевнелиев, който назначи служебния кабинет, ще обяснят драматичното разминаване между думи и дела", попитаха председателите на трите инициативни комитета.
„Пътят на парите показва връзката между уж различни управления, но в защита на един и същ корпоративен интерес. Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички", категорична беше Мария Капон, председател на Единна народна партия. Искаме да знаем и вървят ли все още плащания с одобрението на министър Драгомир Стойнев", допълни още лидерът на ЕНП.
Иван Иванов от ДСБ подчерта, че не се спазва и Конституцията, защото, съгласно нея, законите и решенията на Народното събрание са задължителни за всички. „Може ли България да се нарече правова държава, когато една от най-големите държавни фирми – НЕК – не спазва две последователни решения на Народното събрание", попита Иван Иванов.
Трите инициативни комитета ще сезират Прокуратурата, за да бъде изяснена не само законосъобразността, но и на целесъобразността на тези плащания, съобщиха още участниците в днешната пресконференция.
Фактурите можете да изтеглите от ТУК


 
 Мария Капон беше разпитана като свидетел в Софийската градска прокуратура


Председателят на Инициативният комитет „Беля НЕ" и лидер на Единна народна партия Мария Капон е била разпитана като свидетел в Следствената служба към Софийската градска прокуратура, във връзка с данните, изнесени на вчерашната пресконференция, за фактурирани плащания по спрения проект „Белене". По време на разговора са били предадени като сигнал и трите фактури на обща стойност над 7.5 млн. лева, издадени от инженер-консултанта по проекта "Уорли Парсънс". Документите са издадени в периода между септември 2012 г. и 29 май 2013 г.

Проектът за изграждане на втора атомна централа на площадката „Белене" беше спрян през март 2012 г. с решение на Народното събрание, а през февруари тази година, след проведен референдум, спирането беше потвърдено.
На пресконференция вчера председателите на инициативните комитети, които се обявиха срещу рестарта на проекта „Белене" - Мария Капон, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените", показаха документи за фактурирани плащания по времето на кабинета на Бойко Борисов и служебния кабинет на Марин Райков. Първата фактура е от 10 септември 2012 г. и е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е от 4 февруари 2013 г. (седмицата след провеждане на референдума) - за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. - последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство.
„Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички", заяви вчера председателят на Единна народна партия Мария Капон. Днес тя сезира Прокуратурата, за да бъде изяснена не само законосъобразността, но и на целесъобразността на тези евентуални плащания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар